Asigurarea este un tip de contract încheiat între client și o societate pentru a proteja anumite bunuri sau persoane în cazul în care apare un eveniment nefericit care cauzează costuri nedorite. Clientul plătește o poliță anuală, iar în cazul în care apare un eveniment, societatea îl despăgubește la valoarea asigurată, în funcție de pagubele suferite. Deși sună benefic în linii mari, realitatea este că în țara noastră foarte puțini sunt cei care realizează importanța încheierii unei asigurări, iar România se află în coada listei țărilor din Uniunea Europeană ca număr de polițe încheiate, raportat la populație. Din păcate, de multe ori realizăm cât de bine ar fi fost să avem o asigurare, doar atunci când riscul s-a produs deja și trebuie să suportăm costurile. Trecem mai jos în revistă principalele tipuri de asigurări pe care le poate încheia o persoană fizică în România, dar și felul în care ne pot ajuta să economisim sume importante de bani.
1. Asigurarea auto

Probabil cea mai cunoscută dintre ele și cel mai des întâlnită datorită obligativității încheierii ei, RCA-ul sau Asigurarea de Răspundere Civilă Auto ne protejează de eventualele costuri pe care le-am suporta în cazul în care producem un accident de mașină. Deși pentru unii reprezintă o bătaie de cap, orice șofer are mai devreme sau mai târziu măcar un eveniment nedorit în trafic, iar suportarea cheltuielilor din buzunarul propriu nu ar fi o veste prea fericită. E bine de reținut că acest tip de asigurare îl despăgubește pe celălalt, nu și propria mașină, caz în care putem să optăm pentru o asigurare de tip CASCO. Realitatea este că trebuie să ne raportăm și la alte eventuale evenimente care se pot întâmpla și ne pot afecta autoturismul, precum grindină, furtuni, trăsnet, dar și furturi sau vandalism.
2. Asigurarea pentru locuință

Casa este în general cel mai scump bun pe care îl achiziționăm în decursul vieții, deci am vrea să o și știm în siguranță în permanență. Așa cum la conceperea bugetului lunar sau anual, avem în vedere cheltuielile de întreținere, ratele sau chiria, ar trebui să alocăm o sumă de bani și pentru securizarea și protejarea ei printr-o asigurare. Și aici există două tipuri, o asigurare obligatorie, numită și PAD care însă despăgubește pagubele produse de o serie limitată de evenimente: inundații naturale, cutremur și alunecări de teren, și o asigurare facultativă, care extinde aceste riscuri asigurate până la incendii și explozii, furturi, inundații produse de vecini sau chiar pagube pe care noi le producem altora. Un simplu calcul al banilor pe care îi cheltuim într-un an cu toate aceste reparații, ne poate lămuri despre cum încheierea unei asigurări e o metodă de economisire, pe lângă liniștea pe care ne-o oferă.
3. Asigurarea de sănătate

Cheltuielile legate de analize, operații, accidente de muncă sau de circulație pot destabiliza serios bugetul familiei. Asta din cauza faptului că, în ciuda importanței primordiale pe care o are, sănătatea este probabil în coada listei de priorități când vine vorba de alocarea banilor. O persoană responsabilă și organizată va realiza rolul unui astfel de buget și va investi într-o asigurare de sănătate care ne scutește de alte calcule și estimări. Ce poate acoperi o astfel de poliță? Consultații medicale, spitalizare, investigații sau intervenții chirurgicale, fiind decontate integral sau parțial de clinicile sau spitalele cu care firma de asigurare are contract. Există chiar și contracte de asigurare prin care acoperirea de servicii decontate este nelimitată. Tot în această categorie, se încadrează și asigurările de călătorie, ce protejează clientul pe parcursul unui an întreg, indiferent de numărul călătoriilor pe care le face în străinătate sau încheiate pe termen scurt (minimum 2 zile) pentru orice deplasare în interes personal sau de serviciu în afara țării de rezidență.
4. Asigurarea de viață

Cea mai complexă formă de asigurare, asigurarea de viață are de fapt două componente pe care clientul le poate solicita: o formă clasică, prin care rudele sau persoanele împuternicite beneficiază de un ajutor după decesul persoanei asigurate și o componentă de economisire de capital, prin faptul că persoana asigurată primește o parte din bani la o dată specificată, cât timp este încă în viață. Dacă prima variantă este un sprijin pentru persoanele apropiate, cea de-a doua este practic o metodă de a economisi bani în mod organizat pentru momentele dificile sau pentru bătrânețe. Desigur, se poate opta și pentru o combinație a celor două, numită asigurare de viață mixtă ce acoperă atât riscul de deces al asiguratului pe durata de valabilitate a contractului, cât și riscul unor perioade dificile la bătrânețe, după ajungerea poliței la așa numita perioadă de maturitate, când acesta poate beneficia de fondurile adunate
Așa cum am mai subliniat în alte articole de pe blog, esența economisirii stă în organizare și în prevenție printr-o evaluare realistă a cheltuielilor. O vorbă bine cunoscută spune că e mai simplu să previi decât să tratezi, iar pentru a o pune în practică, au fost create asigurările. Aceste sisteme de protecție ne oferă și o liniște psihică prin faptul că ne știm pe noi și bunurile noastre la adăpost în cazul producerii unor evenimente neplăcute, ne scutesc de costurile neprevăzute care de multe ori pot depăși și cele mai pesimiste bugete, dar și de munca de a calcula și estima toate aceste cheltuieli. Nu mai punem la socoteală bătaia de cap pentru a contacta alte firme care să ne ajute să rezolvăm daunele produse. Practic ne evaluăm doar nevoile, iar specialiștii se vor ocupa să găsească cea mai potrivită variantă personalizată, apoi semnăm un contract și ne simplificăm cu totul existența. E mult mai ieftin să constatăm că nu am folosit asigurarea în decursul unui an și am suportat costul poliței, decât ca evenimentul să se producă, iar noi să nu avem încheiată o asigurare.