La bază, independența financiară este acea situație când resursele personale generează suficiente venituri pasive pentru a nu ne afecta stilul de viață, fără ca noi să fim nevoiți să facem eforturi active în acest sens. Din ce în ce mai des, pe buzele noastre apare următoarea întrebare: ce putem face pentru a nu ajunge în situația în care trebuie să depindem de stat, familie sau alți factori externi pe care nu îi putem controla sau prevedea în totalitate?
Termenul cheie este venit pasiv. Însă, înainte de a ajunge și a clarifica acest termen, ar trebui să atingem puțin problema venitului activ, care este acel câștig care încetează în momentul în care nu mai lucrăm, cel mai bun exemplu fiind salariul. Iar acum, că am clarificat termenul de venit activ, putem să ne îndreptăm spre cel pasiv, care este acel tip de câștig care necesită un efort mai mare la început, însă odată construit, necesită implicare minimă.
Acum, că am clarificat puțin punctul de pornire și cum independența financiară este un subiect de care toată lumea vorbește, care este un ideal pe care foarte mulți oameni își doresc să îl atingă, ar fi bine să facem o radiografie succintă a situației de a fi cetățean în România și ce am putea face pentru a ne apropia de această țintă economică.
Leul și Independența financiară
Să începem cu situația actuală și pe care o observăm în România. Leul se află pe un trend de depreciere, iar de aici, concluzia rezultată este cât se poate de clară: cine economisește în lei, pierde. Dacă am avut un depozit la bancă în ultimii 2-3 ani, am putut observa că valoarea acestuia a scăzut automat din cauza inflației ridicate. Soluția cea mai simplă pentru a evita astfel de evenimente nedorită este: optarea pentru o valută stabilă, cum este de exemplu euro.
Trăim în România, investim, muncim și deținem proprietăți aici ne facem să fim foarte expuși. Dacă alegem să ne păstrăm și activele la noi în țară, în cazul în care se întâmplă ceva situația macroeconomică națională, vom avea probleme. Această situație este una de wrong way risc, iar asta înseamnă că economisim pentru niște momente în care nu am mai avea lichidități, de exemplu, ne pierdem slujba. Când este cel mai probabil ca acest lucru să se întâmple? În recesiune, faza de declin a activității economice. Practic, în acest moment, noi am avea cea mai mare nevoie de economiile făcute, doar că acestea se vor deprecia.


O soluție pentru a evita un astfel de scenariu neplăcut, ar fi să investim în alte state, pe o piață unde economia nu este afectată de situația României. În acest sens, investițiile făcute în alte țări își vor menține o valoare stabilă. Uniunea Europeană poate însemna o piață stabilă și diversificată.
Maratonul Independenței financiare
Pornim spre acest maraton, făcându-ne încet încălzirea și ținând cont de un lucru foarte important: nu ne bazăm pe accelerare permanentă, ci vom urma atent și calculat câțiva pași.
1. Încercăm să sporim venitul activ

Maximizarea câștigurilor ne permite să ne mărim automat economiile. Foarte mulți dintre noi, ne lovim de o barieră care ne împiedică să începem propria afacere sau să încercăm să avem venituri suplimentare. În acest sens, urmărește cele 3 întrebări de mai jos și încearcă să răspunzi la ele:
- Ce valoare aduci oamenilor? – Această întrebare se referă la următorul lucru: îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Practic, cu cât cei din jur își doresc mai mult din ceea ce oferi tu, cu atât poți aduce o valoare mai mare.
- Ce aptitudini ai? – Cu toții avem anumite activități pe care le facem foarte bine și cu siguranță există oameni care vor să învețe și ei aceste lucruri. De exemplu: te descurci foarte bine să comunici într-o limbă străină sau ești un bucătar excelent.
- Ce te încântă să faci? – Această întrebare te va ajuta să îți dai seama ce te pasionează și cum îți place să-ți petreci timpul liber.
2. Sumarul cheltuielilor și mutarea spre economisire

Cheltuielile excesive sunt o mare problemă, iar un sumar și un control al acestora ne pot ajuta. Să nu ne îndreptăm totuși spre extremă, ci să încercăm să menținem un echilibru între ceea ce avem cu adevărat nevoie și ceea ce ne-ar plăcea să avem pentru a putea conserva un stil de viață echitabil. Făcând acest sumar ne vom da seama că nu este important cât câștigăm, ci cât economisim.
3. Investim în active pentru generarea venitului pasiv

Iată că am ajuns și la venitul pasiv. Odată ce am atins maturitatea financiară și avem un fond de independență financiară, suntem gata să pășim spre investiții și să încercăm să generăm venituri pasive.
În acest sens, un studiu Trinity University, ne spune că dacă venitul nostru pasiv este suficient de puternic, putem pune în aplicare regula 4% (rata sigură de retragere). Conform acesteia, în momentul în care putem retrage anual 4% din economiile noastre, fără să diminuăm suma economisită până în acel moment, am ajuns la independență financiară.
Dacă îți dorești să ajungi să atingi acest țel de independență financiară, noi îți oferim consultanță gratuită, care să te ajute să iei cele mai bune decizii în privința investițiilor în viitorul și siguranța ta. Piața internațională ne pune la dispoziție soluții diversificate pentru investiții, începând chiar de la 40 sau 50 € pe lună.