Începutul de an este întotdeauna o perioadă de planificare pentru noi toți, un moment în care analizăm ce realizări am avut, dar ne și propunem țeluri dintre cele mai importante. De regulă, vrem cam aceleași lucruri: să avem un stil de viață mai sănătos, să fim mai prosperi și mai fericiți, așa că primele zile din an ne găsesc cu abonamente noi la sală, mâncare mai sănătoasă, liste de cărți pe care vrem să le citim sau locuri pe care vrem să le vizităm. Chiar dacă nu ajungem să le îndeplinim pe toate, aceste planuri ne ajută de fapt mai mult decât credem, prin faptul că vorbesc despre dorințele și lipsurile noastre. De aceea, o listă scrisă poate face minuni, mai ales dacă o ținem în preajmă și o citim ocazional, pe parcursul anului. La fel se întâmplă și cu obiceiurile financiare sănătoase. Ele pot fi dobândite cu puțin exercițiu, de aceea nimic mai potrivit decât luna ianuarie ca să învățăm cum să o facem astfel încât viața noastră să devină mai bună și din acest punct de vedere. Experții ne spun că e nevoie de planuri cât se poate de specifice, nu doar idei generale, așa că încercăm în cele ce urmează să venim cu câteva recomandări despre cum putem să facem planul de rezoluții financiare pentru 2021.
1. Fii exact și realist!

Mai ales dacă suntem la prima experiență în ceea ce privește planificarea anuală, e bine ca obiectivele noastre să fie cât se poate de realizabile. Nu vom începe prin țeluri prea înalte sau prea multe, ci fixăm câteva proiecte mai importante pe care vrem să le atingem pentru a ne obișnui cu acest stil de organizare. Realismul ne ajută și atunci cânt va veni vremea să stabilim dacă le-am atins cu succes, de aceea e important ca ele să fie cât se poate de specifice. Nu e suficient să facem descrieri vagi cum ar „voi economisi mai mulți bani” sau „nu voi mai cheltui bani pe lucruri inutile”, ci trebuie să precizăm cu exactitate ce dorim să realizăm, spre exemplu „vreau să economisesc 5% din salariu în fiecare lună”.
2. Asigură-ți un fond de rezervă

Situațiile neprevăzute apar tot timpul, iar dacă 2020 a venit cu multe lecții, una dintre ele este cu siguranță aceasta. Pe cât de dificil, pe atât de important, crearea unui fond de economii este o idee grozavă care poate fi aplicată de la începutul anului. Orice bonus, primă sau cadou poate fi o sursă perfectă cu ajutorul căreia să începem să economisim mai mult. Dacă nu ajungem să o folosim în situații de criză, suma economisită poate servi pentru îndeplinirea unui vis pe care îl avem de mult timp, fie că e ceva material, o vacanță, un curs prin care să ne dezvoltăm anumite skill-uri sau poate chiar deschiderea unei mici afaceri care să ne aducă și mai multe câștiguri.
3. O zi fără cheltuieli

Un exercițiu despre care specialiștii susțin că ne poate ajuta mai mult decât pare este acela de a încerca să avem măcar o zi pe lună în care să nu cheltuim niciun ban, mai ales dacă avem tendința de a face excese în ceea ce privește cumpărăturile inutile. Acesta poate fi doar începutul unui stil de viață sănătos din punct de vedere financiar pentru că ne poate dezvolta obiceiul de a cumpăra mai mult o dată și de mai puține ori pe săptămână, evitând astfel mersul zilnic la magazin, fapt ce va salva mult din bugetul lunar.
4. Începe cu datoriile!

„Începe cu ce nu-ți place” e titlul unui bestseller, dar și un sfat excelent pentru organizarea bugetului. Facturile, rata sau chiria sunt cheltuieli lunare repetitive și inevitabile, așa că amânarea lor nu rezolvă nimic, dimpotrivă, agravează situația. De aceea cel mai bine este să scăpăm de această parte mai puțin plăcută și să începem alocarea cheltuielilor cu ele. Acest lucru ne ajută să avem o viziune mai precisă asupra fondurilor de care dispunem cu adevărat și să decidem care ne sunt prioritățile reale pentru fiecare lună, fapt ce ne va aduce satisfacții pe termen lung.
5. Găsește noi surse de venit

2020 a venit și cu părți bune prin necesitatea pe care noi toți am avut-o de a ne adapta la noul context mondial, fapt ce a dus la o dezvoltare fără precedent a mediului online și a muncii remote. Multe business-uri au descoperit că munca pe care o fac se poate realiza de oriunde, nefiind nevoie de prezența la birou, ci doar de un laptop sau poate doar un telefon, iar altele s-au născut tocmai datorită acestui fapt. Oportunitățile pe care le avem acum datorită tehnologiei ne permit să realizăm câștiguri în plus chiar de acasă, exploatând o afinitate sau un talent pe care le avem, așa că oricine poate profita cu puțină creativitate și organizare, mai ales că investițiile pot fi foarte mici.
Așadar de noi depinde ca „Un An Nou prosper și plin de realizări” să nu rămână doar o urare la miezul nopții, ci să devină un plan pe termen lung pe care să îl aplicăm din primele zile ale lunii ianuarie. Poate nu toate se vor schimba radical, însă dacă reușim să facem o mică transformare în obiceiurile noastre financiare de zi cu zi, vom avea de câștigat pe întregul an și mai mult, va fi un imbold pentru a le păstra și în anii care urmează.