Perioada Sărbătorilor de iarnă are într-adevăr ceva magic, dar e bine știut și că aduce cele mai multe și mai importante cheltuieli din întregul an. Cadouri pentru toți cei dragi, atenții pentru colaboratorii de peste an, cumpărături pentru mesele în familie, vacanțe sau ținute, toate ajung să ne coste atât de mult, încât prima parte a lunii ianuarie ne găsește pe foarte mulți fără resurse financiare. Și pentru că în fiecare an ajungem la concluzia că multe din aceste cheltuieli au fost inutile și ajungem să nu folosim tot ce cumpărăm, poate e momentul să nu facem aceleași greșeli și anul acesta. Mai jos, venim cu câteva sfaturi foarte simplu de aplicat care să ne salveze bugetul cu minimum de efort.
1. Privește pe termen lung
O vorbă din popor spune că omul înțelept își face iarna car și vara sanie, ceea ce în termeni financiari vorbește despre importanța unei planificări inteligente pe termen lung, în acțiunile noastre. Cu toții știm că finalul de an presupune un efort financiar mai mare, așa că o idee cu adevărat înțeleaptă ar fi să ne pregătim pentru asta din timp. Am putea crea un cont, fizic sau bancar, în care lună de lună să adăugam o mică sumă de bani cu destinația cumpărăturilor de Sărbători. Știm că să economisești nu e cel mai simplu lucru, însă nu trebuie să fie sume mari de bani. E suficient ca ele să acopere măcar o parte din costurile lunii decembrie și cu siguranță vom simți un ajutor care ne va motiva să continuăm cu acest obicei și în anii următori. Dacă nu reușești să faci asta tot anul, încearcă măcar să limitezi parte din cheltuieli cu o lună-două înainte de Crăciun.
2. Începe cu o listă
Încearcă să te organizezi din timp, cu măcar o lună înainte de începerea sezonului. Amânarea pregătirilor te poate duce în situația unei crize de timp, fapt ce va contribui la luarea unor decizii pripite, sub presiunea stresului, ajungând să cumperi lucruri inutile sau la un preț mai mare doar din cauza lipsei de organizare. De aceea, încearcă să concepi liste pe subcategorii, în funcție de priorități și specific, iar pentru fiecare, setează un buget maximal în care să te încadrezi. La final, adună aceste costuri și vezi dacă suma se încadrează în veniturile tale sau trebuie ajustată. De asemenea, odată începute cumpărăturile, e obligatoriu să te încadrezi în suma stabilită, iar dacă o depăsești, să semnalizezi acest lucru și să ajustezi din nou.
3. Planifică și cumpără online
2020 a fost de departe anul spațiului virtual, deși interesul pentru comerțul online cunoștea oricum un trend ascendent în ultimii ani. Doar că, din cauza contextului pandemic cu care ne confruntăm, chiar și cei mai sceptici dintre noi au fost nevoiți să apeleze la avantajele oferite de tehnologie. Dincolo de rapiditate și procesul extrem de simplu oferite de cumpărăturile online, acestea ne-ar putea ajuta și în ceea ce privește salvarea bugetului de Sărbători prin posibilitatea de neegalat pe care ne-o oferă de a găsi și compara produse și prețuri. Practic totul se află la un click distanță, putem găsi în cel mai scurt timp cel mai mic preț sau cele mai avantajoase promoții care ne scutesc de risipa de timp sau de riscul de a cumpăra la un preț mai mare decât în alt magazin. Folosește motoarele de comparare a prețurilor pentru diverse categorii de produse și asigură-te că faci cele mai înțelepte alegeri. Chiar dacă nu ajungi să cumperi online, e un exercițiu de research și planificare extrem de util ce îți oferă o viziune de ansamblu pe care nu o poți avea răscolind magazinele din mall.
4. Stabilește priorități
Imediat după această perioadă aglomerată, în ianuarie, încep reducerile și promoțiile de final de sezon. Prețurile multor produse scad, chiar și cu valori importante, de aceea e o afacere bună ca lucrurile care pot aștepta să fie cumpărate acum. Desigur, cadourile sau masa de Crăciun nu se pot face în ianuarie, dar anumite pachete turistice, haine sau încălțăminte ar putea aștepta două săptămâni pentru a fi cumpărate la jumătate de preț. E vorba doar de puțină înțelepciune pentru a face diferența între mofturi și necesități și a conștientiza că economia de bani pe care o facem merită puțină așteptare și ne scutește de ruina financiară de după Sărbători. În plus, poate între timp realizăm că nu avem deloc nevoie de acel ceva ce părea indispensabil și ne orientăm către lucruri cu adevărat folositoare.
5. Creativitatea te poate salva
Dacă te numeri printre norocoșii cu puțin talent la estetică și îndemânare, ai putea încerca să creezi chiar tu o parte din cadouri sau decorațiunile pentru casă, brad sau masă. Ai fi suprins să știi câți bani ai salva. Din fericire, social media abundă în resurse inspiraționale, de la fotografii la întregi materiale video care te învață cum să faci acest lucru, chiar și în situația în care nu te pricepi prea bine. E vorba despre a-ți rezerva niște timp și motivație pentru a pune în aplicare ideile care ți se potrivesc. În plus, e o metodă foarte bună de a petrece timp în familie și a-ți dezvolta skill-uri pe care poate nici măcar nu știai că le ai. Rezultatul s-ar putea să te uimească și să fie chiar mai apreciat decât un cadou cumpărat, având în vedere că poate fi personalizat cu ușurință și implică munca ta.
6. Evită risipa alimentară
An de an, mass media discută această problemă general valabilă, dar parcă mai acută atunci când vorbim despre societatea românească. Cumpărăm în general mai mult decât consumăm, dar de Crăciun ducem lucrurile la apogeu. Limitează bugetul de Sărbători încercând ca măcar anul acesta să nu cumperi mai multă mâncare decât e necesar. Calculează câte persoane vei avea la masă și o cantitate medie de mâncare pe care o consumă fiecare pentru a realiza care este de fapt cantitatea necesară pe care ar trebui să o cumperi. Nu e nevoie de atât de multe feluri de mâncare, așa că dacă nu vrei să arunci la propriu banii pe fereastră, propune-ți să gătești mai puțin, dar mai bun, fapt ce te va scuti și de o muncă suplimentară pe care o poți folosi ca să-ți petreci timpul cu familia.
7. Alege cadourile inteligent
Ai cu siguranță în minte o listă de oameni speciali pentru care nu concepi să nu cumperi un cadou. Foarte bine! Anul acesta însă pune accent pe calitate, nu pe cantitate. Multe cadouri mai mici și poate de multe ori nefolositoare, pot ajunge să te coste mai mult decât unul cu adevărat important. Grupează cadourile pe familii, gândește-te la soluții utile pentru toți membrii, notează-le, iar atunci când te-ai hotărât, comandă-le pe toate odată și economisește costurile cu transportul. Poate nu realizezi cât contează, însă mai multe comenzi mici se pot dovedi mai costisitoare decât una singură care să le cuprindă pe toate, deoarece poți beneficia de transport gratuit sau de diverse discount-uri, vouchere sau produse cadou în plus pe care le poți dărui mai departe.
Așadar, cheltuielile de Crăciun sunt atât de mari cât le permitem noi să fie. Unele sunt inevitabile, e adevărat, însă multe pot fi diminuate prin organizare din timp, alegeri mai înțelepte, evitarea risipei de orice fel și un control permanent al costurilor. Notați tot ce cheltuiți pentru a avea mereu situația la zi și a nu fi depăsiți de situație. La urma urmei, e doar finalul unui an, iar după Sărbători, viața continuă cu aceleași nevoi și în ianuarie. Să avem Sărbători liniștite și cu prosperitate!